Concertul „Răsărit-a Primăvara”- O sărbătoare a credinței și a cântului bisericesc

Evenimente Aprilie 10, 2025

Marți, 8 aprilie 2025, Sala Teatrului Dorohoi a găzduit un eveniment deosebit, un concert dedicat celebrării primăverii și a frumuseții duhovnicești a Postului Mare, intitulat „Răsărit-a Primăvara”. Acest concert a fost organizat cu multă dăruire de către Protopopiatul Dorohoi, în colaborare cu Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Iacob” și Parohiile din zona Protopopiatului Dorohoi, având ca scop înălțarea sufletului prin cântări religioase și tradiționale.

Începând cu ora 17:00, publicul a fost invitat să participe la o adevărată sărbătoare a sufletelor, în care cântările bisericești, pricesnele și poeziile au fost interpretate cu multă emoție și devotament de coruri bisericești și grupuri vocale din Dorohoi și împrejurimi.
Corul Haris al Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi, coordonat de Răzvan Gabriel Sarafim, a deschis concertul cu lucrări deosebite, precum „Priveghere” de Nicolae Lungu, „Cu Trupul Adormind” de Nicu Moldoveanu și „Te Be Pojem” de Dmytro Bortnyanscki. Această interpretare a fost completată de o poezie emoționantă, susținută de doamna Marilena Ciucur, care a adâncit atmosfera duhovnicească a serii.
Ulterior, Corul parohial „Pogorârea Duhului Sfânt” din Sinăuți – Mihăileni, condus de cântărețul bisericesc Cristian Antica, a impresionat cu cântări de mare adâncire spirituală, printre care „Sub Cruce Cad” și „Nu-i singur Iuda vinovat”, care au subliniat semnificația mântuirii și a sacrificiului divin.
Un alt moment important al serii a fost reprezentat de Grupul vocal al Școlii „Mihail Kogălniceanu”, care a adus în fața publicului pricesna „Iartă-mă, Dumnezeul meu!”, interpretată cu sensibilitate de elevii școlii sub îndrumarea profesoarei Elena Chirilă.
În continuare, Ansamblul Cordăreanca din comuna Cordăreni, coordonat de Mirela Dumitraș, a interpretat lucrări tradiționale precum „Și tu ai plâns, măicuță” și „Plânge maica la cruce”, evocând durerea mamei lui Iisus și sacrificiul suprem al Fiului lui Dumnezeu.
Grupul vocal „Cimbrișorul” și Corul „George Enescu”, ambele sub îndrumarea profesoarei Gheorghina Gușulei, au adus în fața publicului cântări religioase și imnuri de profundă inspirație, care au umplut sala de lumină și speranță.
Un alt moment deosebit a fost prezentat de Grupul vocal „Jingle Voices” din cadrul Școlii Gimnaziale „Mihail Kogălniceanu”, care a interpretat „Ridica-voi ochii mei la ceruri” și „O sfântă zi cu cel de sus”, lucrări ce au transmis un mesaj de rugăciune și înălțare spirituală.
Unul dintre cele mai emoționante momente ale serii a fost interpretat de Lorena Dupu Andrișan & Grupul Cununița, care au cântat „La tine vin Iisuse” și „La umbra Crucii Tale”, creând o atmosferă de liniște și meditație profundă asupra semnificației jertfei Mântuitorului.
De asemenea, Corul mini-Ecclesia Protopopiatul Dorohoi, coordonat de Răzvan Gabriel Sarafim, a interpretat „Hristos a înviat” cu stihuri recitative, iar Trupa de teatru „Sfântul Stelian” a Protopopiatului Dorohoi a prezentat poezii inspirate de tema Învierii, aducând un plus de reflecție asupra acestei perioade sacre.
Corul Ecclesia al Protopopiatului Dorohoi, dirijat cu har și profesionalism de prof. Răzvan Gabriel Sarafim, a oferit auditoriului o adevărată înălțare sufletească prin sensibilitatea și frumusețea cântării religioase ortodoxe. Programul susținut de Corul Ecclesia a inclus: următoarele cântări bisericești: „Doamne pe noi miluiește-ne” – o lucrare din repertoriul coral rus, în interpretarea emoționantă a solistului pr. Sebastian Grădinaru, ce a adus un plus de intensitate duhovnicească momentului. „Și era la ora a 6-a”, compusă de Gheorghe Mandicevschi, o piesă ce evocă în mod artistic și meditativ Patimile Mântuitorului.„Ziua Învierii” – o cântare psaltică, plină de lumină și speranță, simbol al biruinței vieții asupra morții și al pregătirii sufletești pentru Sfintele Paști.
Concertul „Răsărit-a Primăvara” a fost un adevărat succes, reușind să adune numeroși iubitori ai muzicii tradiționale și religioase. Întregul eveniment a fost organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Dorohoi, iar partenerii media, precum „Slova Creștină de Dorohoi”, Dorohoinews, Realitatea Dorohoiană și „Glasul Nordului”, au contribuit la promovarea acestui moment deosebit.
Astfel, concertul a fost nu doar un moment de sărbătoare a primăverii, dar și un prilej de adâncire în atmosfera de sfințenie Postului Mare, întărind legătura între credință, tradiție și comunitate. 
Galeria foto a evenimentului poate fi vizualitată, accesând link-ul: 
https://clienti.cosmingorganfotograf.ro/disk/2025-04-08-concertul-de-pri....